Grefa gingivala: ce este si cand se realizeaza

Grefa gingivala: ce este si cand se realizeaza

Grefa gingivala sau remodelarea gingivala este o interventie chirurgicala care consta in prelevarea unei portiuni de tesut din cerul gurii si transplantarea acestei probe la nivelul gingiei unuia sau a mai multor dinti. La nivelul dintelui, portiunea mucoasei este revascularizata devenind noua gingie a dintelui.

Retractia gingivala are loc atunci cand gingia tinde sa se retraga din pozitia sa naturala spre radacina dintelui expunand-o. Acest lucru poate duce la deteriorarea suprafatei radacinii dintilor, facand-o mai sensibila si predispusa la abraziune.

Grefa gingivala

Grefa de tesut moale este utilizata pentru a acoperi radacinile dentare neatractive, pentru a reduce si corecta retractia gingivala si pentru a proteja radacinile dintilor de carii. Cel mai important, aceasta procedura regenereaza gingia si osul pentru a se preveni pierderea dintilor.

Pentru realizarea unei grefe se indeparteaza mai intai o bucata de tesut din cerul gurii sau din tesutul gingival sanatos din apropierea dintelui afectat, care apoi se ataseaza in zona in care gingiile s-au uzat.

Tesutul gingival pentru grefe poate fi prelevat din surse diferite:

  • de pe pe cerul gurii
  • tesutul suplimentar existent in jurul zonei maselei de minte superioare. Acest tesut poate crea un pseudobuzunar in jurul dintelui din fata lui care poate duce la boli parodontale. In mod obisnuit, indepartarea acestui tesut rezolva doua probleme: necesitatea unei grefe si prevenirea bolii parodontale pe un molar superior
  • tesutul gingival poate fi, de asemenea, deplasat usor din zonele adiacente pentru a oferi o banda stabila de gingie atasata in jurul dintelui.

Cand se realizeaza grefele gingivale?

Cand un dinte erupe in gura, acesta trebuie inconjurat de un strat de os si o grosime normala a tesutului gingival. Acest tesut, numit gingiva, are rol de aparare impotriva bacteriilor si de a rezista fortei masticatiei sau periajului.

Procedura de augmentare a gingiei ajuta la restabilirea structurii adecvate a acesteia, oferind sprijin dintilor si acoperind radacinile. Acest lucru ajuta la protejarea dintilor de cauze care pot duce la pierderea lor. Procedura de remodelare gingivala poate fi foarte utila in tratamentul implantului dentar, asigurand suficient tesut gingival pentru a acoperi implanturile. Dupa obtinerea implanturilor dentare, grefa gingivala poate ajuta la prevenirea esecului implantului – ceea ce se poate intampla daca gingiile sunt infectate si infectia se raspandeste la nivelul maxilarului.

Reconstructia gingiei folosind tehnici de grefare a tesuturilor moi este de obicei cea mai buna optiune in situatia retractiei gingivale avansate.

Retractia gingivala este cauzata de o combinatie de mai multi factori sau poate fi o predispozitie genetica. Poate fi un semn caracteristic al bolii parodontale moderate. Cand gingiile se retrag, dintii par mai lungi si cu timpul pot deveni foarte sensibili. In cele din urma, radacina dintelui poate fi expusa si dintii pot deveni mobili sau se pot chiar pierde.

Grefa gingivala la implantul dentar

Pentru a insera un implant dentar, este important sa existe gingie suficienta pentru a-l proteja. In cazul in care nu mai exista suficienta gingie, se recurge la grefa gingivala. Cu aceasta tehnica, o bucata de tesut conjunctiv, prelevata adesea din bolta palatina,  este adaugata in zona in care va fi inserat implantul.

Putina gingie in jurul unui implant dentar nu impiedica osteointegrarea corecta a acestuia in osul care il sustine. Cu toate acestea, in timp, poate provoca inflamatii care pot reduce durata de viata a implantului si pot face experienta implantului dureroasa.r

Mai mult, o gingie groasa indeplineste o functie importanta de protectie impotriva bacteriilor care pot ataca tesuturile care gazduiesc implantul.

Avantajele grefei gingivale la implant

Avantajele grefei gingivale pe implanturi sunt de ordin estetic si functional: pe de o parte previne infectia gingiei in jurul implantului, pe de alta parte confera un aspect placut gingiei care inconjoara implantul.

Protejeaza de periimplantita. Daca nu exista gingie in zona in care a fost inserat implantul, exista riscul ca bacteriile sa patrunda si sa atace tesuturile din jurul sau, dand nastere unor boli grave, cum ar fi periimplantita.

Reduce resorbtia osoasa. O cantitate mai mare de gingie in zona implantului poate contracara riscul resorbtiei gingivale si al resorbtiei osoase. Acest lucru poate ajuta la prelungirea duratei de viata a implantului.

Igiena orala mai usoara. O gingie subtire este foarte delicata si, prin urmare, este usor traumatizata chiar si la un simplu periaj. Pe de alta parte, o gingie groasa rezista mai bine la traume. Astfel, zona de legatura dintre implant si gingie se va pastra curata mult mai usor.

Cum se realizeaza grefa gingivala?

Cea mai des folosita tehnica de augmentare a gingiei are loc in 4 faze: chirurgul deschide un buzunar usor in bolta palatina a pacientului de unde preia tesutul conjunctiv, pe care apoi il inchide si sutureaza. Tesutul conjunctiv prelevat este pozitionat in zona de insertie a implantului.

Grefa gingivala

Grefarea gingiei are o rata de succes de 95%. Primul scop al augmentarii tesuturilor moi este acela de a produce o banda sanatoasa stabila de tesut gingival in jurul dintelui. Aceasta grosime crescuta a tesutului gingival previne pierderea suplimentara si resorbtia oaselor si ajuta la pastrarea dintilor.

Al doilea scop este de a acoperi cat mai mult posibil portiunea expusa a radacinii dintelui. Acest lucru poate fi estetic placut. Daca dintii sunt sensibili, atunci augmentarea tesuturilor moi poate acoperi radacina pentru a preveni sensibilitatea radacinii.

Deschide chat
Bună! Cu ce te putem ajuta astăzi?