Inlocuirea unui dinte lipsa trebuie privita ca o prioritate, avand in vedere riscurile care deriva din lipsa prelungita a unui dinte. Inlocuirea unui dinte, indiferent de cauza care a dus la lipsa lui, poate fi astazi realizata usor deoarece exista mai multe optiuni disponibile. In primul rand, este necesar sa subliniem faptul ca nu exista o metoda / solutie care sa fie valabila in cazul tuturor pacientilor. Exista mai multe variabile de luat in considerare atunci cand se inlocuieste un dinte lipsa, si deci, nu se poate vorbi despre o alegere corecta sau gresita.
Iata 4 metode / solutii diferite de inlocuire a dintilor lipsa:
Proteza dentara partiala detasabila
Proteza dentara partiala detasabila este compusa din dinti artificiali fixati pe o baza cu aspect natural, inlocuieste mai multi dinti lipsa si poate fi indepartata la nevoie de pacient pentru igienizare.
O proteza dentara partial detasabila este ancorata de dintii vecini cu ajutorul unor carlige.
Avantajele si dezavanatjele protezelor dentare partiale
Cel mai mare avantaj al protezei detasabile este faptul ca este minim invaziva. De fapt, pentru a crea un dispozitiv de acest tip, nu este necesara o interventie chirurgicala, ci se ia doar o amprenta care va servi la reproducerea fidela a arcadelor.
Proteza detasabila are si un dezavantaj evident: are o stabilitate redusa, acest lucru putand cauza dificultati la mestecare si vorbire.
Puntea dentara fixa
O punte dentara fixa este formata din 3 sau mai multe coroane folosite pentru a acoperi spatiul in care a fost dintele.
Aceasta optiune de inlocuire a dintilor poate fi eficienta in cazul in care lispseste unul sau mai multi dinti din aceeasi zona si dintii alaturati sunt sanatosi.
Proteza este fixata pe dintii adiacenti, acestia fiind polizati pentru a servi drept stalpi de sustinere pentru intreaga proteza.
Puntile dentare sunt realizate din coroane de zirconiu sau ceramica, doua materiale care garanteaza rezistenta in timp si un aspect natural.
Avantajele si dezavantajele puntilor dentare
Cel mai mare avantaj al puntii dentare fixate pe dinti naturali este faptul ca nu necesita interventie chirurgicala. Aceasta imbunatateste aspectul dintilor naturali de ambele parti ale spatiului creat de lipsa unui dinte. De asemenea, este in general mai ieftina decat implanturile dentare.
Cu toate acestea, exista si unele dezavantaje. Primul este acela ca este un tratament destul de invaziv. Pentru a pune o punte dentara fixa e necesara modificarea a 2 dinti sanatosi: acestia pot deveni mai slabi si mai expusi la probleme precum cariile.
Un alt dezavantaj ar fi acela al resorbtiei treptate a osului de sub dintele lipsa, deoarece nu mai are o radacina pentru a-l sustine si nu mai are o functie reala de indeplinit.
Implantul dentar
Implanturile dentare sunt o optiune eficienta pentru cazul in care trebuie inlocuit un singur dinte sau mai multi dinti din diferite zone ale gurii.
Implantul propriu-zis este un surub din titan, introdus la nivelul oaselor maxilare (mandibula si maxilar), care indeplineste functia radacinii dintelui. Titanul este un metal cu proprietati particulare, cum ar fi biocompatibilitatea si rezistenta.
Pe implant se monteaza un bont protetic care sustine ulterior o coroana dentara ce poate fi cimentata sau insurubata.
Pentru fixarea implantului este necesara interventia chirurgicala, dar datorita anesteziei locale si medicamentelor, implantologia este o operatie putin sau deloc dureroasa.
Avantajele si dezavantajele implanturilor dentare
Plasarea unui implant este o operatie non-invaziva care nu provoaca durere, un implant putand fi aplicat in doar o jumatate de ora.
Dintele inlocuitor seamana cu un dinte natural si poate dura cateva decenii si dintii alaturati nu sunt implicati (ca in cazul puntii dentare), ramanand intacti.
Implantologia ghidata foloseste software avansat pentru a identifica exact punctul in care sa fie inserat implantul, ceea ce confera un grad de precizie care era de neconceput pana acum cativa ani.
Singurul dezavantaj al implantologiei este ca exista cazuri izolate in care nu este posibila introducerea implantului.
Proteze fixe pe implanturi
Protezele fixe pe implanturi au drept suport implanturi osteointegrate, ancorate ferm in osul maxilarului sau al mandibulei. Pentru a obtine o proteza fixa, sunt introduse mai intai radacinile din titan, care au caracteristica particulara de a stimula celulele osoase. Din momentul in care a fost plasat implantul, este necesara o perioada de aproximativ 2 – 6 luni (de la caz la caz) pentru ca celulele osoase sa fuzioneze perfect cu radacina de titan sau alte materiale biocompatibile. Coroanele din ceramica sunt apoi fixate pe implant cu ajutorul unui bont protetic. Rezultatul final este unul absolut natural.
Pana la vindecarea implanturilor si fixarea protezei finale, se foloseste o structura dentara temporara, mai putin rezistenta sau voluminosa, dar care are rol estetic in primul rand. Prin aceasta nu se modifica dintii alaturati.