O punte dentara este o structura ceramica compusa din mai multe coroane dentare sau dinti artificiali sustinuti de dintii naturali aflati de-o parte si de alta a unui spatiu creat de lipsa unui dinte. Se recomanda atunci cand lipseste minim un dinte, deoarece lipsa unui dinte cauzeaza deplasarea sau aplecarea celor ramasi.
Puntile dentare pot fi realizate din diferite materiale, insa de obicei sunt fabricate din portelan pentru a se integra estetic cu dintii naturali.
Tipuri de punti dentare
Exista diverse moduri in care puntile dentare pot fi realizate, stabilizate si plasate in gura.
Puntea dentara traditionala
Aceasta presupune inlocuirea unuia sau a doi dinti lipsa prin plasarea unei proteze artificiale sustinute de doua coroane dentare cimentate pe dintii alaturati celui care lipseste. Dintii din vecinatatea celui lipsa sunt redusi ca dimensiune si modelati pentru ca puntea dentara sa poata fi cimentata.
Este cel mai popular tip de punte dentara si poate fi utilizat atunci cand exista cel putin un dinte natural pe ambele parti ale golului creat de dintele lipsa.
Puntea dentara Cantilever
Desi similara cu o punte traditionala, este compusa dintr-o singura coroana care sustine un singur dinte lipsa si este utilizata atunci cand exista dinti naturali doar pe o parte a dintelui lipsa. Astfel puntea are unul sau mai multi dinti de legatura pe o parte, in timp ce pe cealalta nu are suport.
In cazul folosirii acestei punti, dintii naturali din jurul celui lipsa sunt minim afecati si din acest motiv este folosita pentru a inlocui dintii din fata (incisivii de exemplu), atunci cand rezultatul estetic este deosebit de important.
Puntea dentara Maryland
Aceasta punte difera atat de cea traditionala, cat si de puntea Cantilever prin faptul ca nu se folosesc coroane pentru a o fixa.
Puntea dentara Maryland foloseste doi dinti naturali, unul de fiecare parte a golului creat de un dinte lipsa. In timp ce la puntea traditionala se folosesc coroane dentare pe dintii alaturati, in acest caz se foloseste un cadru metalic sau de portelan fixat in partea din spate a dintilor. Aceasta particularitate o face o optiune mai putin costisitoare si, de asemenea, ideala pentru dintii din fata pentru care coroanele si puntile traditionale nu sunt recomandate sau sunt dificil de realizat. Nici in aceasta situatie dintii natruali nu sunt afectati.
Puntea dentara pe implanturi
O punte dentara sustinuta de implant dentar este cea mai moderna si mai buna modalitate de a inlocui dintii lipsa, deoarece este singura metoda care asigura toate elementele dintilor, inclusiv radacinile acestora. Acest tip de proteza dentara fixa se pozitioneaza pe un implant dentar introdus anterior in osul maxilarului. Fixarea puntii se face prin insurubare pe implant, dintii naturali alaturati ramanand neatinsi, asigurandu-se astfel o durabilitate excelenta in timp.
Considerat cel mai puternic si mai stabil sistem, o punte sustinuta de implant necesita de obicei doua operatii: una pentru a plasa implanturile in osul maxilarului si o a doua interventie pentru fixarea puntii.
Pentru a finaliza complet procedura poate dura cateva luni.
Acest tip de punte dentara este mai scump decat alte tipuri de punti dentare, cu toate acestea, ofera un tip de tratament dentar care va dura mai mult si va fi mai stabil decat celelalte punti dentare.
Principalele avantaje ale puntii dentare
Restaureaza functia gurii. Puntile dentare sunt o modalitate eficienta de a recastiga atat functia estetica, cat si cea practica a gurii.
Dintii sunt pastrati in pozitia corecta: cand un dinte lipseste, acesta creeaza un spatiu gol care determina miscarea celorlalti dinti in timp. O punte dentara acopera acel spatiu si impiedica miscarea dintilor, evitand astfel problemele de pozitionare.
Mentine structura faciala: lipsa dintilor poate afecta structura fetei
Imbunatateste muscatura. Edentatia poate provoca dureri la nivelul maxilarului si dinti strambi si nealiniati (malocluzie). O punte dentara poate mentine o muscatura normala pe ambele parti ale gurii.
Cat costa o punte dentara?
Exista multe variabile care pot afecta pretul: numarul de dinti necesari pentru a umple golul, materialul utilizat, complexitatea / dificultatea pozitionarii sau tratamente suplimentare pentru alte probleme dentare.
In clinica stomatologica Miko Dental, medicii profesionisti efectueaza interventii pentru plasarea puntilor dentare. Va invitam sa consultati lista de preturi pentru protetica dentara.