fbpx
Importanta alegerii culorii dintilor

Importanta alegerii culorii dintilor

Estetica in stomatologie implica studiul culorii, al formei si anatomiei dintilor. Restaurarile protetice pentru arcade intregi sau chiar simple plombe trebuie sa fie functionale si sa se integreze perfect in cavitatea bucala. Culoarea este fundamentala pentru un rezultat estetic ridicat si pentru integrarea naturala a restaurarilor.

Studiul culorii dintilor a fost intotdeauna o provocare importanta in acest domeniu. Succesul in refacerea estetica a dintilor este reprezentat de caracteristicile culorii de baza, de forma, dimensiunea si caracteristicile anatomice ale dintelui.

Coroanele dentare au un rol important, fie ca este vorba de restaurarea unui dinte deteriorat sau de un implant dentar. Culoarea coroanei dentare trebuie aleasa cu atentie pentru a obtine cea mai buna estetica posibila. Portelanul este unul dintre cele mai populare materiale pentru coroanele dentare, deoarece are proprietati translucide similare smaltului dintilor.

Dintii naturali nu au o singura culoare, ci o varietate de nuante, asa cum este ilustrat in diagrama traditionala a culorilor coroanei dentare VitaPan, folosita in stomatologie din anii 80.

Ghidul de nunate utilizat in mod obisnuit clasifica culoarea dintilor in patru game de nuanțe de baza:  A, B, C si D, fiecare categorie continand diferite nuante, numerotate de la 1-4, 1 fiind cea mai deschisa.

A = rosu-maroniu B = rosu-galbui C = nuante cenusii D = rosu-gri.

Culoare dinti grila

Fiecare nivel corespunde unui spectru diferit de nuante, exclusiv fiecarei clasificari. Aceasta inseamna ca culorile din categoria rosu-maroniu nu se pot realiza in mod natural pentru cei care au dintii rosu-gri si invers.

Acest ghid de nunate ofera dentistilor si pacientilor o baza sigura pentru culoarea actuala a dintilor si cea dorita.

Cum sa alegeti culoarea potrivita a dintilor

Alegerea culorii potrivite pentru o coroana unica sau punte dentara este o decizie care se ia impreuna cu medicul stomatolog.

Uneori, fie din cauza lucrarilor dentare existente, cum ar fi plombe vechi, alte coroane sau pete, se poate constata ca exista dinti cu diferite nuante, care pot face procesul de selectie a nuantelor mai dificil. De exemplu, caninii sunt de obicei mai galbeni deoarece au un strat interior mai gros (dentina), care este in mod natural mai galben. Dintii din fata tind sa fie mai translucizi si mai stralucitori pe masura ce stratul de dentina este mai subtire. Molarii sau dintii din spate tind sa aiba o nuanta intermediara.

Coroana dentara trebuie sa se potriveasca cu culoarea celorlalti dinti, astfel incat sa arate complet natural, chiar daca de obicei se doreste cat mai alb.

Culoare dinti

Factorii de luat in considerare la alegerea culorii potrivite sunt nuanta pielii, culoarea parului si a ochilor. Pentru o piele mai deschisa la culoare sunt recomandate nuante mai albe ale dintilor. Cu cat tonul pielii este mai intunecat, cu atat dintii vor arata in general mai stralucitori.

Alt aspect important este daca o coroana sau o punte dentara este alaturata unui dinte natural. In cazul in care este inlocuit un singur dinte, nunata acestuia trebuie personalizata. Aceasta este o combinație de fotografii si consultatii pentru a analiza detaliile dintilor adiacenti, astfel incat dintele nou creat sa fie in armonie cu restul dentitiei. In acest caz este mai greu de ales nuanta potrivita decat in cazul unei fatete dintr-un set.

Coroanele implantului dentar si cele pe dintii naturali pot fi realizate in diferite nuante. Nuanta dintilor aleasa trebuie sa fie adecvata varstei pacientului, astfel incat sa nu para nenaturala. Pacientilor care doresc, li se recomanda ca procedurile de albire a dintilor sa fie efectuate inainte de selectia finala a nuantei.

Deschide chat
💬 Te putem ajuta?
Buna,
Te putem ajuta?