Implantologia dentara este o metoda chirurgicala care presupune inlocuirea unuia sau a mai multor dinti prin plasarea implanturilor dentare. Implantul dentar este un substitut artificial optim pentru radacina unui dinte pierdut.
Exista doua modalitati de plasare a unui implant dentar:
– In osul mandibulei sau al maxilarului – implanturi endoosoase sau intraosoase. Implantul endoosos este folosit in principal ca alternativa la o punte sau proteza detasabila
– Pe osul maxilarului – implant subperiostal – utilizat in general cand osul este prea scurt sau sever atrofiat
Implantul endoosos sau intraosos
Implantul intraosos este tipul de implant dentar cel mai des utilizat fiind introdus direct in tesutul osos din mandibula sau maxilar. Se prezinta sub forma de surub sau de cilindru iar acoperirea lui este realizata astfel incat sa adere bine la os.
Avantajele implantului dentar intraosos: permite toate tipurile de restaurari dentare. Intrucat este integrat in os, stimuleaza structura osoasa, care, la randul sau previne uzura prematura a celorlalti dinti si a gingiilor. Acest implant, dupa osteointegrare, indeplineste toate functiile unei radacini naturale.
Dezavantajele implantului dentar intraosos: dupa inserarea implantului propriu-zis este necesara o perioada de 2-6 luni inainte de a atasa o proteza (coroana sau lucrare dentara).
Durata de viata a implantului dentar: bine intretinut, un implant intraosos poate dura toata viata.
Implanturile zigomatice
Un tip de implant intraosos il reprezinta implanturile zigomatice care sunt niste implanturi foarte lungi, utilizate in locatii specifice: in partea din spate a arcadei superioare, profitand de o zona osoasa inca disponibila in maxilarul in care osul este atrofiat.
Aceste implanturi sunt utilizate de obicei in cazurile in care un pacient doreste un set complet de dinti, inamovibil, sustinut de implanturi si nu doreste procedura de sinus lift/ ridicarea sinusurilor (aditie osoasa sub sinusuri). Aceasta procedura este una foarte complexa.
Implantul subperiostal (juxtaosos)
Implantul dentar subperiostal este inserat deasupra osului, in gingie, sprijinindu-se pe acesta printr-un sistem de placi metalice si stalpi de ancorare. Acest tip de implant dentar este format dintr-un cadru metalic, prin urmare trebuie sa aiba forma marginii osului, astfel incat sa poata fi atasat corespunzator. Se utilizeaza in cazul pacientilor care nu pot purta proteze traditionale si care prezinta o masa osoasa redusa.
Avantajele implantului dentar subperiostal: permite inlocuirea dintilor atunci cand volumul osos nu este suficient. Este utilizat in restaurarea unui arc complet de dinti. Acest tip de implant se foloseste si la procedura de incarcare imediata, ceea ce permite pacientului sa suporte mai bine tratamentul.
Dezavantajele implantului dentar subperiostal: aceste implanturi nu sunt osteointegrate, ceea ce poate duce la o serie de complicatii pe termen lung. Sunt folosite din ce in ce mai putin de specialisti in implantologie dentara.
Durata de viata a implantului subperiostal: depinde de nivelul de igiena orala mentinut de pacient, de calitatea materialelor si de manopera specialistului.
Metode de inserare a unui implant dentar
Implanturile intraosoase si implanturile subperiostale sunt alese de catre chirurgul implantolog in functie de metoda de plasare, de tipul de procedura utilizat pentru inserarea lor: intr-o singura faza sau in doua etape.
Implanturi dentare intr-o singura faza sau dinti in aceeasi zi
Procedura consta in introducerea chirurgicala a unei radacini artificiale in maxilar, partea superioara ramanand afara din gingie, care este apoi cusuta in jurul implantului. Apoi, dupa cateva luni necesare vindecarii, bontul si coroana temporara sunt fixate, fara a fi nevoie sa se apeleze la o interventie chirurgicala pentru redeschiderea gingiei, deoarece situl care va gazdui bontul este deja vizibil.
Implantologie cu incarcare imediata dupa o extractie
O alta tehnica implica plasarea unui implant imediat dupa extractia dintilor. In acest caz, stomatologul insereaza in cadrul aceleiasi sedinte implantul dentar direct in spatiul alveolar ramas gol dupa extractia dintilor.
Este un tip de procedura de inserare a implantului dentar care, in doar 24-48 de ore, restabileste dintele pierdut, prin plasarea unei proteze temporare.
Nu sunt necesare caracteristici speciale pentru a proceda la implantul cu incarcare imediata, insa in cazul in care osul este resorbit, este nevoie mai intai de o aditie de os cu grefe de material biocompatibil.
Pentru acest tip de procedura sunt folosite implanturile periostale. Acestea sunt fixate pe osul maxilarului in tesutul gingiei, avand bontul expus pentru a putea sustine coroana. Aceasta solutie este aleasa in special in cazul in care se opteaza pentru proteze la pacientii cu tesut osos insuficient, resorbit.
Procedura de inserare a implantului dentar in doua faze
Aceasta tehnica presupune o interventie chirurgicala pentru plasarea implantului in osul maxilarului, prin gingie. Dupa o perioada de vindecare si osteointegrare (acceptarea de catre os a radacinii artificiale de titan sau alte materiale biocompatibile), va fi insurubat bontul protetic si pe acesta si cimentata sau insurubata o coroana dentara.