Arcada dentara superioara isi are radacinile in osul maxilar care reprezinta peretii laterali ai nasului, sub oasele zigomatice. In interiorul maxilarului exista o cavitate naturala, numita sinusul maxilar, care are varful in jos, chiar la baza radacinilor dentare.
Molarii si premolarii sunt fixati in osul maxilar chiar sub sinusurile maxilare. Extragerea sau pierderea unuia sau a mai multor dinti face ca osul maxilar sa nu mai fie supus fortei masticatiei si sa-si reduca volumul, sa se resoarba. Daca dintii din aceeasi zona lipsesc de mult timp – de obicei molarii, osul de sustinere se va atrofia. Aceasta lipsa a osului poate este un factor limitativ pentru o restaurare ulterioara a dintilor, fie cu o proteza detasabila, fie cu o proteza fixa pe implanturi. Astfel, in cazul unui implant dentar, cantitatea de os fiind insuficienta, ar putea exista riscul penetrarii sinusului maxilar la introducerea radacinii din titan care sustine coroana ceramica (deoarece sinusul maxilar este gol in interior).
Cand se recurge la operatia de sinus lift/ augmentarea sinusurilor?
Operatia de sinus lift sau augmentarea membranei sinusale prin aditie osoasa este o interventie chirurgicala pre-protetica des inalnita, o operatie menita sa restabileasca anatomia locala care sa permita sprijinul adecvat pentru implanturi dentare in osul maxilarului. Ridicarea sinusului maxilar este necesara in cazurile reabilitarii cu implanturi dentare la pacientii care si-au pierdut dintii superiori (molarii din partea din spate sus) de mult timp si inclusiv suportul osos care ar fi necesar pentru stabilitatea implantului este insuficient.
Cum se realizeaza operatia de sinus lift?
Sinus lift-ul este un tip de reconstructie osoasa care are ca scop recrearea unui volum osos suficient pentru a sustine un implant dentar care inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa.
Trebuie subliniat ca ridicarea sinusurilor presupune 2 tipuri de proceduri, diferite in ceea ce priveste dificultatea, costul si timpul.
Sinus lift intern
Este o interventie chirurgicala indicata in cazul unei pierderi osoase reduse. Daca grosimea osului rezidual este de cel putin 4-5 mm, se realizeaza sinus lift intern.
In acest caz, la nivelul osului se realizeaza un orificiu in care se va introduce grefa osoasa, astfel incat aceasta sa ridice membrana cu cativa milimetri, creand noul volum osos dorit pentru a sustine un viitor implant dentar.
Avantajul acestei proceduri este invazivitatea scazuta, precum si perioada postoperatorie si de vindecare scurta, un risc scazut de complicatii, de obicei fara disconfort major pentru pacient.
Sinus lift extern
In acest caz, interventia se realizeaza prin crearea unei trape laterale in partea externa a osului sinusului maxilar, efectuata prin ultrasunete pentru a evita deteriorarea membranei si pentru a permite inserarea grefei osoase.
Interventia prevede o reconstructie a osului atat in inaltime cat si in latime, prin inserarea osului inlocuitor, care apoi este stabilizat si va stimula reformarea osului natural lipsa.
Pentru a face aceasta operatie cat mai putin invaziva, sigura si precisa, se creeaza un ghid chirurgical specific obtinut prin transformarea tridimensionala a CT-ului dentar intr-un prototip care permite simularea operatiei in prealabil, limitand la minim zona de operatie si selectand punctul exact in care este nevoie.
Complicatiile operatiei de sinus lift
Complicatiile augmentarii sinusurilor pot aparea in faza postoperatorie, cele mai dese sunt cele vasculare si infectioase, dar exista si cele de natura anatomica sau integrare slaba a osului aditional.
Pentru a preveni majoritatea complicatiilor postoperatorii, este suficienta o igiena orala optima. Calitatea igienei orale poate reduce complicatiile si facilita vindecarea operatiei imediat.
Contraindicatii pentru sinus lift
Pentru a afla daca este posibil sa se efectueze o operatie de ridicare a sinusurilor, se efectueaza o scanare CT a osului maxilarului, necesara pentru o evaluare exacta a cantitatii de os prezent. In acest fel, se evalueaza si membrana sinusala, grosimea acesteia si prezenta eventualelor patologii anterioare.
Posibilele contraindicatii ale operatiei de ridicare a sinusurilor sunt: chisturi, neoplasme, sinuzite, corpuri straine in interiorul sinusului.
Perioada postoperatorie poate dura de la una la sase luni, dar, in general, depinde foarte mult de starea initiala si de colaborarea pacientului.
Ridicarea sinusului maxilar intern sau extern este astazi o tehnica sigura si foarte previzibila. Efectuata corect urmand principiul de baza al chirurgiei ghidate si daca pacientul urmeaza intocmai recomandarile pre si postoperatorii ale medicului, nu va exista riscul de leziuni sau infectii iar rezultatul protetic final va fi de o inalta calitate functionala si estetica si de durata.
Cat costa interventia de sinus lift?
Costurile unei astfel de interventii depend de examinarile specifice realizate, de cantitatea de os necesara. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru interventia de sinus lift.